4-kitten-eating-dry-cat-food.jpg

Kissat ovat lihansyöjiä, perusasia joka on hyvä pitää mielessä ruokinnassa.

Ruoho on vain mahan puhdistustarkoitukseen ja sen toiminnan tasaamiseksi, sillä ei olla todettu kissan saavan minkäänlaisia ravinteita.

Tärkeä osa ruokavalioa on myös rasva.

KISSA TARVITSEE

  • Vitamiineja
  • Rasvahappoja
  • Kivennäisaineita
  • Ravintoaineita

 

YLEISTÄ RUOKA-AINEISTA

- Ruoka-aineet tarjotaan aina maustamattomina.

- Raaka liha on hyvä kierrättää pakastimen kautta, mutta kaikki kissat eivät syö raakana. Tällöin uunissa paistaminen tai keittäminen on tarpeen (samalla minimoi kissan saavan loisia raa'asta lihasta). Järvikalat on kuitenkin ehdottomasti keitettävä loisvaaran takia.

- Luut tarjotaan aina ehdottomasti raakana, sillä kypsennetty luu muuttuu elimistössä teräväksi ja pistäväksi, joka on näin ollen vaarallista.

 

EPÄSOPIVAT RUUAT JA AINEKSET

- Kissojen elimistö ei tarvitse hiilihydraatteja, eikä siedä mausteita tai suolaa, joten ihmisten ruoka ei juuri sovellu kissoille.

- Teolliset (purkki)ruuat sisältävät usein maistuvuuden parantamiseksi mm. sokereita, siirappeja ja viljoja, joista kissalle aiheutuu ongelmia mm. hammas- ja iensairauksien sekä munuaissairauksien muodossa. Ole siis tarkka tarkistaessasi ruuan koostumus. Eläinkaupat ovat perusmarkettien tarjontaan nähden suhteellisen terveellisiä ja huolettomia.

- Missään nimessä ei saa syöttää kypsennettyjä luita, laktoosipitoisia maitotuotteita ,raakaa järvikalaa,  runsaasti rasvaista kalaa, munanvalkuaista, suklaata, kofeiinipitoisia tuotteita, sipulia, tomaattia, mausteita tai yrttejä.

 

LISÄRAVINTEET

- Hyvänlaatuinen teollinen kissanruoka sisältää lisätyt vitamiinit, mutta muuten monivitamiinivalmisteet ovat tarpeen.

- Päivittäin (jos saa osaksi teollisesti valmistettua ruokaa) voi antaa Aptus Multicat©-tabletin, ja mikäli ruokavalioon ei kuulu luut niin myös Aptus Calfosum© on hyvä lisä kalkin ja fosforin saantiin. Muista myös kalaöljy.

Vältä ylivitaminoimista, pidä lisäravinteiden saanti järkevyyden rajoissa.

 

Maitotuotteet

Maitotuotteet eivät varsinaisesti kuulu kissan ruokavalioon. Lähes kaikki kissat ovatkin laktoosi-intolerantikkoja. Maitotuotteita voi tarjota laktoositomina. Lihan joukossa voi tarjoilla ripauksen laktoositonta ja suolatonta voita ja laktoosittomia hapanmaitotuotteita, kuten laktoositonta kermaviiliä, bulgarian jogurttia tai raejuustoa. Monet kissat pitävät myös kovasta juustosta ja sitä voi pieninä makupaloina kissalle tarjota.

 

Kala

Kalan syöttämisestä kissalle on monia eri mielipiteitä. Runsas raa-an kalan syöminen johtaa kissan elimistössä vitamiinipuutokseen, koska kala sisältää tiamiinia, joka tämän aiheuttaa. Siksi suositellaan, että raakaa kalaa tarjotaan vain kerran viikossa. Rasvainen kala ja varsinkin ihmisille tarkoitettu tonnikala eivät ole kissalle sopivia ruokia kuin korkeintaan makupaloina, koska ne saattavat rasvaominaisuuksiensa takia runsaasti käytettyinä aiheuttaa keltarasvataudin, joka voi olla kissalle kohtalokas.

 

Sisäelimet

Sisäelimet (käytännössä munuainen ja maksa) ovat myös monen kissan mieleen, mutta sisältävät suuria määriä erilaisia vitamiineja ja hivenaineita joita kissa sinänsä tarvitsee, mutta ei liian suurissa määrin. Liikavitaminointi onkin yhä useamman erittäin monipuolisesti ruokitun kissan ongelma. Sisäelimiäkin kannattaa siis antaa ateriana korkeintaan kerran viikossa. Sydän on lihas eikä sitä lueta varsinaisiin sisäelimiin, joten sitä voi antaa vaikka päivittäin, kuten myös kieltä.

 

Kananmuna

Kananmunassa on paljon hyviä ravintoaineita ja keltuaista voi antaa kissalle viikoittain muun muassa parantamaan turkin laatua. Raa’assa valkuaisessa sen sijaan on avidiinia joka tuhoaa biotiinia ja aiheuttaa kissalle B-vitamiinin puutoksen. Kypsää valkuaista voi syöttää rauhassa vaikka siitä on kypsennettäessä hävinnyt suurin osa hyödyllisistäkin ravintoaineista.

 

RUOKAILUN JAKSOTTAMINEN

- Ideaalina pidetään 3-4 kertaa päivässä, koska kissa syö luonnossakin pieniä aterioita pitkin päivää. Jatkuvasti sitä vastoin kuivaruokaa voi olla tarjolla.

- Terve kissa ei yleensä syö yli tarpeensa. Muista kuitenkin seurata kissasi painoa, etenkin kastroitujen/steriloitujen; liikalihavuus on kissoillekin terveyshaitta.

 

Lähde: http://www.kaiuksen.com