DSCN2240.jpg

Kuva: Blogin ylläpitäjän kissaneiti Nanami



Ihanaa! Monet karvatassut tahtovat ja tarvitsevat lämpimän kodin, sekä rakastavan omistajan!

Nöyrästi haluamme kuitenkin muistuttaa mihin olet sitoutumassa, ja mitä asioita sinun olisi hyvä miettiä etukäteen.


  • Mieti omaa nykyistä elämäntyyliäsi ja tulevaisuuden suunnitelmiasi - onko sinulla varaa, aikaa ja jaksamista kissalle ja sen tarpeille. Esim. Matkusteletko paljon, oletko pitkiäkin aikoja poissa kotoasi, millaiset ovat tulosi, kuuluuko elämääsi muita energiaa vieviä harrasteita tai vaativaa opiskelua/työtä.Pystytkö siis sitoutumaan? Muista, että kissat elävät n. 10-15 vuotiaiksi, jopa 20-vuotiaiksi.*Jos halajat pentua, muista; sinun tulee itse kyetä kasvattamaan ja opettamaan pentu sisäsiistiksi ja "talon tavoille". Jo vanhemmat kissat, etenkin hyvässä kodissa kasvaneet ovat yleensä helpompia jo siisteiksi opetettuja tapauksia (riippuen sen luonteesta, kyvystä alkaa luottaa uuteen ihmiseen, jne), vaikka uusi reviiri ja omistajan elämäntyyli vaativat oman totuttelunsa vanhan kodin tapoihin verraten. *Lisää tietoa alempana


  • Mieti millaisen kissan haluaisit - aktiivisen ja leikkisän energiapakkauksen, vai rauhallisen sylissä viihtyvän lötköttelijän. Pystytkö ruokkimisen, jälkien siivoamisen ja silloin tällöin silittelyn/paijailun lisäksi tarjoamaan kissalle virikkeitä leikkimielessä? Tahdotko siitä sisä- vai ulkokissan? Ulkoilutatko itse valjaissa, vai annat sen kulkea itsenäisesti - ja missä kissasi myös saisi kulkea vapaana?


  • Mieti oletko valmis kantamaan vastuun ja tekemään voitavasi, jos kissa sairastuu - vai hylkäätkö sen jos kustannukset tulevat mielestäsi liian kalliiksi ilman pätevää syytä. Kissaan uppoaa ruuan ja tarpeidentekohiekan lisäksi vuosittaiset eläinlääkärikulut, rokotteet, loistorjunta- ja matolääkkeet, yms - mahdollisia muita kustannuksia ovat tapaturmissa syntyneet vahingot, sisäelimien vajaatoiminta, iäkkäämmillä kissoilla hampaiden hoito...Otathan huomioon myös, että kissanpentujen tapauksessa olet velvoitettu myös steriloimaan/kastroimaan sen!


  • Mieti uuden kissasi sopeutumismahdollisuuksia ja siihen vaikuttavat tekijät. Asutko vanhempiesi kanssa, yksin tai kumppanin kanssa, vai lapsiperheessä? Maalla vai kaupungissa?Kissat, kuten ihmiset, ovat erilaisia persoonia. Toiset viihtyvät yksin ja rauhassa, toiset ovat ihmis- ja lapsirakkaita. Jotkut eivät osaa olla ilman kissakaveria.Muista, että kissasi viihtyvyys on sinun vastuullasi.


  • Mieti haluatko rotu- vai maatiaiskissan. Rotukissojen etuna on se, että etukäteen tiedetään jo kyseisen rodun todennäköisesti kehittyvästä perusluonteesta jotain, millainen turkki sille kasvaa, minkä kokoinen siitä tulee. Jalostuksen huono puoli on taas se, että niiden alttius sairastua joihinkin perinnöllisiin sairauksiin kasvaa, ja joiden riskit vaihtelevat roduittain. Roduista voit lukea esim. http://www.kissaliitto.fi/kissarodut Noin 90% on maatiaiskissoja tai sekarotuisia. Maatiainen on jalostamaton kesykissa, johon ei ole sekoittunut rotuja, kun kotikissa taas on sekarotuinen kissa. Maatiaiskissojen vahvuuksia ovat elinvoimaisuus, leppoisuus, terveys ja pitkäikäisyys useimmiten monipuolisen perimänsä ansiosta. Soveltuvat hyvin perhekissoiksi. Luonteista ei tosin varmuudella voi sanoa mitään, mutta kissan vanhempien luonteet sekä kokemukset vaikuttavat asiaan paljon.


  • Mieti haluatko uroksen vai nartun. Käytökseltään ne eivät juuri poikkea toisistaan, varsinkaan leikattuina. Itsenäisiä ja rakastavia, mutta kollit ovat luonnollisesti usein naaraita kookkaampia.Leikkaamattomana urokset voivat käyttäytyä ongelmallisesti; vaelluksille lähteminen, alituinen paikkojen merkkailu ja aggressivinen käytös ovat mahdollisia. Naaraat ovat hyvin äänekkäitä mourujia kiima-aikoinaan ja voivat sairastua kohtutulehdukseen, ja voivat tulla hyvinkin nuorina tiineeksi. On vahvasti suositeltavaa leikata kissa, jos tarkoitus ei ole hankkia siitoskissaksi.


  • Mieti haluatko nuoren vai vanhan kissan. Kissanpennut vaativat paljon huomiota ovat "muovautuvia" omistaja(perheen) elämäntyyliin ja ympäristöön alusta asti. Pentu leimautuu omistajaansa, ja tällöin pitää sinua emonaan! Käyttäytymishäiriöiden välttämiseksi pentu on hyvä hankkia 12-16 viikon ikäisenä.Aikuinen kissa saattaa olla pentua halvempi (tottakai ilmaisiakin löytyy) sekä valmiiksi rokotettu ja leikattu. Jopa aikuiset kissat ovat kykeneviä luomaan uuden omistajansa kanssa vahvat tunnesiteet. Aikuiset kissat ovat myös jo oppineet pärjäämään päivät yksin, mutta se pitävätkö ne siitä onkin ihan eri asia.


  • Mieti tiedätkö jo kokemuksen perusteella oletko allerginen kissalle. Jos et tiedä, olisi hyvin suositeltavaa että selvität asian ennen oman kissan hankintaa.Toisin kuin yleensä luullaan, kissan turkki ei ole allergian aiheuttaja, vaan laukaiseva tekijä on kissan syljen proteiini. Myös karvattomat kissat siis voivat aiheuttaa allergiaa, koska nekin pesevät itseään.Muista myös, jopa kissa voi olla tai tulla allergiseksi jollekin! Siitäkin olet velvollinen huolehtimaan.


Lähteet: Tyytyväinen kissa - Gummerus 2012, Kissanomistajan käsikirja - Otava.


Hyödyllisiä aiheeseen liittyviä linkkejä;

Kissanomistajan opas (PDF) - https://drive.google.com/file/d/0B9j5w5SE72-UMU0xQUdYcWt1LTA/view?pli=1

Kissanpennun hoito - http://www.elainlaakari.fi/klinikat/kissaklinikka/kissan-hankinta/kissanpennun-hoito/